Preskocit navigáciu

Odpustová slávnosť a pietna spomienka vo vojenskom výcvikovom priestore Valaškovce


Odpustová slávnosť a pietna spomienka vo vojenskom výcvikovom priestore Valaškovce

V nedeľu 13. júla zorganizovali duchovní 2. mechanizovanej brigády major Jozef Michalov a poručík Slavomír Krajňák, v spolupráci s gréckokatolíckou farnosťou v Humennom, milú slávnosť. Odpustovú slávnosť svätých apoštolov Petra a Pavla, ktorá sa každoročne koná pri chráme, ktorý kedysi slúžil obyvateľom obce Valaškovce, ktorá sa rozprestierala na území dnešného vojenského výcvikového priestoru.
Aj keď od zániku obce uplynulo mnoho rokov, chrám dodnes stojí ako spomienka na rázovitú obec Valaškovce. Je zaujímavé, že chrám mal byť zrovnaný so zemou spolu so všetkými stavbami v obci, no nikto sa neodvážil siahnuť na jeho múry. Po desaťročia slúžil ako skladisko rôzneho vojenského materiálu, či krmiva pre lesnú zver, no po roku 1989, za pričinenia bývalého veliteľa 2. armádneho zboru generála Jána Čmilanského, sa podarilo kostol čiastočne zrenovovať, aby mohol slúžiť na takého duchovné aktivity. Nakoľko bol chrám za mnohé roky značne poškodený, v súčasnosti nie je možné z bezpečnostných dôvodov v interiéry chrámu konať hromadné aktivity. Preto riaditeľ Vojenských lesov a majetkov odštepného závodu Kamenica nad Cirochou Ing. Anton Bodnár pri chráme nechal vystavať dôstojný prístrešok, ktorý počas odpustových slávností slúži ako bohoslužobný priestor.
Odpustová slávnosť vyvrcholila pietnou spomienkou na nebohého slobodníka Vladimíra Zlatníckeho, ktorý zahynul počas výcviku v tomto vojenskom priestore. Spomienkovú slávnosť každoročne organizujú príslušníci 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov, kde slúžil nebohý vojak. Na tunajšom cintoríne stojí skromný pamätník venovaný pamiatke na slobodníka Zlatníckeho. Pietnej spomienky sa zúčastnila aj manželka nebohého vojaka a najbližší príbuzní.


Odpustová slávnosť a pietna spomienka vo vojenskom výcvikovom priestore ValaškovceOdpustová slávnosť a pietna spomienka vo vojenskom výcvikovom priestore ValaškovceOdpustová slávnosť a pietna spomienka vo vojenskom výcvikovom priestore Valaškovce

Autor: mjr. Jozef Michalov , Foto: 21.zmpr - Dátum: 15.07.2014
Čítanosť: 6194
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share