Preskocit navigáciu

Posádkový deň detí prekonal očakávania


Posádkový deň detí prekonal očakávania

Prvý júnový deň nie je len predzvesťou prichádzajúceho leta a blížiaceho sa času oddychu a dovoleniek. Po celom svete je tento deň známy najmä ako „Medzinárodný deň detí“. Je to deň, kedy si všetci spomenieme na svoju mladosť a snažíme sa potešiť ľudí okolo nás, lebo všetci sme niekde v srdci stále deťmi. No hlavnými oslávencami tohto sviatku sú aj tak naše ratolesti, najmladší rodinní príslušníci, škôlkari a školáci. Práve všetkým tým bola venovaná akcia, ktorá sa koná pravidelne pod názvom Posádkový deň detí.

Tento rok sa podujatie konalo v piatok 29. mája v priestoroch prešovského letiska za hlavnej podpory príslušníkov 2. mechanizovanej brigády a vrtuľníkového krídla. Spoluorganizátormi tejto akcie boli Vojenská polícia Prešov, Regrutačná skupina Prešov, Aeroklub Prešov, Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru Prešov, Klub plastikových modelárov Prešov, letecká škola Heli company a Stredná odborná škola letecko-technická Trenčín.

Posádkový deň detí otvoril symbolicky úvodným slovom veliteľ posádky Prešov plukovník Martin Stoklasa a zástupca veliteľa vrtuľníkového krídla podplukovník Peter Fabišík. Potom sa už návštevníci mohli kochať prvým preletom vrtuľníka Mi-17, z ktorého po nastúpaní do potrebnej výšky nasledovala ukážka vzdušného výsadku. Po pristáti parašutistov na určené miesto dopadu už boli pripravení ďalší aktéri dňa detí na svoje vystúpenie. Tento krát to boli naši zvierací pomocníci so svojimi cvičiteľmi z Vojenskej polície a vrtuľníkového krídla. Ukážka poslušnosti psov, vyhľadávanie drog a výbušnín, či zadržanie a zneškodnenie páchateľa, to všetko boli predvedené rutinné úlohy, ktoré musia každodenne plniť a precvičovať psovodi so svojimi zverencami. O ukážku základných bojových zručností sa postarali príslušníci práporu ISTAR, ktorí deťom predviedli ukážky sebaobrany, boja z blízka, a manipuláciu so zbraňou. Čerešničkou na torte pozemných bojových ukážok bola pasca na vozidlo. O ďalšie dynamické letecké ukážky sa postarali príslušníci zmiešaného krídla Sliač s lietadlami L-39, letecká škola Heli company predviedla akrobatický let s vrtuľníkom H-269 Sweizer a piloti vrtuľníkového krídla ukázali leteckú záchranu a prevoz raneného v podvese z vrtuľníka Mi-17 LPZS.

Vďaka patrí aj príslušníkom Hasičského a záchranného zboru Prešov, ktorí aj napriek nabitému programu prijali pozvanie na Posádkový deň detí, kde v spolupráci s Vojenskou hasičskou jednotkou Prešov predviedli ukážku vyprosťovania osoby z vozidla a zásah proti požiaru.

Po celú dobu Posádkového dňa detí boli k dispozícii návštevníkom podujatia statické ukážky pozemnej a leteckej techniky, ktorú si mohli nie len pozrieť, ale aj nasadnúť a preliezť z každej strany. Nemenej zaujímavé boli i ukážky výzbroje a výstroje profesionálneho vojaka, do ktorých sa mali možnosť obliecť najmä tí odvážnejší. Dokonalý vzhľad a pocit vojaka deťom vyčarili na tvárach príslušníci Regrutačnej skupiny Prešov vďaka hrám a maskovacím farbám. Budúci piloti boli taktiež už predčasne regrutovaní Strednou odbornou školou letecko-technickou v Trenčíne, ktorá chce aj takýmto spôsobom zvýšiť záujem o letecké odbornosti.

Posádkový deň detí sa z roka na rok teší väčšiemu záujmu obyvateľstva. Tento rok aj vďaka peknému slnečnému počasiu prekonala návštevnosť hranicu 5 000 divákov. Najdôležitejším ukazovateľom tejto akcie však naďalej ostáva radosť na tvárach a ligot detských oči, či slová chvály od návštevníkov na konci podujatia.

Tešíme sa na Vás opäť o rok!

Ďalšie fotografie z Posádkového dňa detí - tu


Posádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávaniaPosádkový deň detí prekonal očakávania

Autor: npor. Daniel Nehila , Foto: npor. Jaroslav Melega - Dátum: 01.06.2015
Čítanosť: 4371
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share