Preskocit navigáciu

Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy


Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy

Tohtoročné najvýznamnejšie veliteľsko- štábne cvičenie s čiastočným vyvedením vojsk na našom území Slovenský štít 2015 vchádza vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť do svojej finálnej fázy. Veliteľ pozemných síl brigádny generál Ondřej Novosad zdôrazňuje, že cvičenie je výnimočné svojím rozsahom a komplexnosťou. „Cvičiacim príslušníkom pozemných síl dáva príležitosť precvičiť a preveriť všetky úrovne velenia riadenia. Mojím zámerom bolo, aby si príslušníci štábov precvičili celý proces plánovania vojenskej operácie, jej uskutočnenie, ale aj plnenie asistenčných úloh pri zaisťovaní bezpečnosti a stability. Vrátane odstraňovania následkov ekologických a humanitných incidentov. Snažili sme sa vytvoriť čo najrealistickejšie prostredie v operačnom priestore 21. zmiešanej mechanizovanej práporovej skupiny,“ konštatuje veliteľ pozemných síl.
Taktické cvičenie s bojovými streľbami je vlastne vyvrcholením prípravy tejto skupiny. Po ukončení cvičenia ju čaká certifikácia podľa metodiky NATO CREVAL (29. septembra až 1. októbra). Riadiaci cvičenia, veliteľ prešovskej mechanizovanej brigády plukovník Martin Stoklasa vidí jeho hlavný prínos v tom, že príslušníci piatich armád NATO v jeho priebehu vytvorili vlastne síce malú, ale predsa len reálnu koalíciu. „Spoločne s veliteľom práporu kladieme dôraz na to, aby jednotlivé zahraničné jednotky plnili úlohy podľa jeho zámerov. No zároveň využívali svoje národné postupy a skúsenosti. Príslušníkov Národnej gardy štátu Indiana sme integrovali aj do štábu cvičiaceho práporu. Každá takáto príležitosť na zladenie sa s inými armádami Aliancie je vítaná. Aj napriek tomu, že kladie zvýšené nároky na prácu cvičiaceho štábu,“ hovorí riadiaci cvičenia.
Všestrannú logistickú podporu cvičiacich jednotiek zabezpečujú vyčlenení príslušníci trenčianskej brigády bojového zabezpečenia. Podľa veliteľa brigády plukovníka Jozefa Ševčíka je to predovšetkým národný podporný prvok. Okrem iného zabezpečili prepravu ťažkej pásovej a ďalšej techniky do priestoru cvičenia, zaisťujú potrebné opravy techniky, stravovacie a hygienické služby pre cvičiace vojská. Vojaci trebišovského práporu precvičovali na Lešti aj taktický vzdušný výsadok pomocou vrtuľníkov Mi-17. Príslušníci pontónovej roty seredského ženijného práporu pod vedením kapitána Mareka Tamaškoviča zriadili v priestore vodného cvičiska mostové prepravisko. Nahradilo most, ktorý bol predtým podľa scenára cvičenia zbombardovaný nepriateľským letectvom. Aby mohli byť znova obnovené tak potrebné logistické trasy. Most dlhý 146 metrov o nosnosti 60 ton postavili ženisti do 20 minút z troch úsekov. Neďaleko postavení príslušníkov michalovského samohybného delostreleckého oddielu plnili úlohy aj americkí vojaci z Národnej gardy štátu Indiana. Veliaci poddôstojník jednotky nadrotmajster Zachery Hackett si pochvaľuje výbornú spoluprácu so slovenskými vojakmi pri plnení obranných i útočných úloh. Ale aj možnosti, ktoré pre výcvik ponúka Centrum výcviku Lešť Rovnako ako zhruba 20 percent amerických vojakov má aj on bohaté skúsenosti z pôsobenia v operáciách medzinárodného krízového manažmentu, najmä v Iraku.


Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázySlovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázySlovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázySlovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázySlovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy2Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy2Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy2Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy2Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy3Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy3Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy3Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy3Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy4Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy4Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy4Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy4Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy5Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy5Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy5Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy5Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy6Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy6Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy6Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy6Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy7Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy7Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy7Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy7Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy8Slovenský štít 2015 vchádza do finálnej fázy8

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: autor - Dátum: 24.09.2015
Čítanosť: 3554
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share