Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

„Červené maky“ - Deň vojnových veteránov


„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov

11. november 1918, 11. hodina a 11. minúta -  z pohľadu histórie je to významný deň, ktorý znamenal koniec prvej svetovej vojny, a to podpísaním prímeria v Compiégne vo Francúzsku. Týmto dňom sa ukončila nielen vojna, ale najmä  štvorročná hrôza, trvalo vrytá do pamäte ľudí. 

Tento deň je považovaný za „Deň vojnových veteránov“ a jeho symbolom je červený mak, ktorý bol prijatý ako symbol úcty vojnovým obetiam už v roku 1920. Tento symbol sa objavil aj v básni „Na flámskych poliach“. Autorom tejto básne je kanadský lekár John McCrea, ktorý počas vojny pôsobil ako vojenský chirurg. Napriek tomu, že bol vojenským chirurgom, nedokázal sa prizerať na útrapy prežívané vojakmi. Najväčšou ranou pre neho bola smrť priateľa – poručíka, ktorý zahynul v dôsledku výbuchu granátu. Podľa výpovedí niektorých svedkov v ten deň vial jemný vietor a červené maky sa akoby vlnili pomedzi hroby.  John McCrea dal svoje pocity na papier a tak vznikla spomínaná báseň.

Symbolika červeného maku ako spomienka na vojnové hrôzy je zaužívaná vo väčšine demokratických krajín zasiahnutých svetovými vojnami. Slovensko nie je výnimkou a táto tradícia si našla svoje dôstojné miesto aj v Michalovciach. Aj tento rok sa na mestskom cintoríne zišli príslušníci michalovskej posádky spoločne s členmi Klubu vojenských dôchodcov. Pietneho aktu sa zúčastnil primátor mesta Mgr. Viliam Zahorčák, zástupca primátora MUDr. Benjamín Bančej a prednostka Okresného úradu PhDr. Jana Cibereová. Spomienkovú panychídu celebrovali vojenskí duchovní kapitán Ján Čupalka  (22.mpr), poručík Simon Czap (shdo) a zúčastnili sa jej veriaci, ako aj žiaci z pozvaných škôl.


„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov„Červené maky“  - Deň vojnových veteránov

Autor: por. Michaela BUGYIOVÁ , Foto: por. Michaela BUGYIOVÁ - Dátum: 19.11.2015
Čítanosť: 5216
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share