Preskocit navigáciu

Pomník venovaný kolegovi k 10. výročiu


Pomník venovaný kolegovi k 10. výročiu
Príslušníci a zamestnanci samohybného delostreleckého oddielu generálmajora Alexandra KORDU v Michalovciach, si 16.marca 2016 v popoludňajších hodinách na nástupišti oddielu, slávnostným nástupom uctili pamiatku vojaka Tomáša KARDOŠA svojho bývalého kolegu. Pri tejto príležitosti veliteľ oddielu podplukovník Pavol BARANČÍK odhalil pomník venovaný jeho pamiatke.
Pietnej spomienky sa zúčastnili nielen príslušníci oddielu, ale v prvom rade nás uctil svojou prítomnosťou veliteľ 2.mechanizovanej brigády brigádny generál Martin STOKLASA, arcibiskup michalovsko – košickej pravoslávnej epárchie vladyka JURAJ, starosta obce Hejce István LÉVAI a samozrejme rodičia nebohého Tomáša pán KARDOŠ a pani KARDOŠOVA.
            Pomník je vyrezaný zo stromu, ktorý pochádza z miesta leteckého nešťastia, ktoré sa stalo na vrchu Borsó pri obci Hejce 19.januára 2006 pri návrate vojenského špeciálu AN-24 , kde zahynulo 41 príslušníkov a 1 zamestnanec vojenského kontingentu KFOR v KOSOVE.
            Po úvodnom príhovore veliteľ oddielu podplukovník Pavol BARANČÍK privítal všetkých prítomných a pripomenul, že je to najväčšia tragédia v novodobej histórii ozbrojených síl SR. Po jeho úvodnom vystúpení nasledoval   príhovor veliteľa 2. mechanizovanej brigády brigádneho generála Martina STOKLASU, ktorý sa vyjadril „... pre mňa nie povinnosť ale česť byť prítomný na tomto odhalení pomníka ..“.
            V závere sa poďakoval pán KARDOŠ v prvom rade starostovi obce Hejce, ktorý daroval tento strom pochádzajúci priamo z miesta katastrofy, veliteľovi 2. mechanizovanej brigády, ktorý bol garantom toho, aby sa táto pietna spomienka uskutočnila, veliteľovi oddielu, ktorý poskytol miesto pre pomník a vojenskému duchovnému, ktorý bol otcom a realizátorom tejto myšlienky.
            Slávnostný akt odhalenia pomníka vykonal veliteľ oddielu podplukovník Pavol BARANČÍK za ktorým nasledovalo posvätenie. Obrad posvätenia vykonal arcibiskup JURAJ, ktorý predniesol modlitbu s slovenskom jazyku a starší kaplán ekumenickej pastoračnej služby v ozbrojených silách a ozbrojených zboroch SR nadporučík Simon CZAP, ktorý sa pomodlil v maďarskom jazyku.
            Článok je poďakovaním všetkým, ktorý sa zúčastnili tohto pietneho aktu.  Zvlášť patrí úprimné poďakovanie veliteľovi 2. mechanizovanej brigády brigádnemu generálovi Martinovi STOKLASOVI, lebo bez jeho podpory by sa to neuskutočnilo a s pomocou ktorého sa zvládli aj tie ťažkosti, ktoré sa vyskytli počas prípravy zabezpečenia tohto pamätného dňa.                                                                                   

Pomník venovaný kolegovi k 10. výročiuPomník venovaný kolegovi k 10. výročiuPomník venovaný kolegovi k 10. výročiuPomník venovaný kolegovi k 10. výročiuPomník venovaný kolegovi k 10. výročiuPomník venovaný kolegovi k 10. výročiuPomník venovaný kolegovi k 10. výročiuPomník venovaný kolegovi k 10. výročiuPomník venovaný kolegovi k 10. výročiuPomník venovaný kolegovi k 10. výročiuPomník venovaný kolegovi k 10. výročiuPomník venovaný kolegovi k 10. výročiu

Autor: npor. Mgr. Simon CZAP , Foto: rtn. Marcel HARMAN - Dátum: 16.03.2016
Čítanosť: 4548
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share