Preskocit navigáciu

Piatykrát víťaz z Michaloviec


Piatykrát víťaz z Michaloviec
V dňoch 25. - 29. apríla 2016 sa uskutočnil 6. ročník súťaže o najlepšieho delostrelca Pozemných síl OS SR v priestoroch Simulačného centra Akadémie Ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši. Do súťaže sa zapojili delostrelecký odborníci z 1. a 2. mechanizovanej brigády a od roku 2014 na tejto súťaži participiujú aj príslušníci 13. delostreleckého pluku Jince (Česká republika). Z celkového počtu 44 súťažiacich profesionálnych vojakov, 14 príslušníkov reprezentovalo 2. mechanizovanú brigádu a z nich 10 je priamo zo samohybného delostreleckého oddielu z Michaloviec.
 
Súťaž predstavovala formu cvičenia (CAX – Computer Assisted Exercisse), ktorého cieľom bolo preveriť stav odborných spôsobilostí delostrelcov, prehĺbiť ich vedomosti a upevniť praktické návyky v oblasti streľby a riadenia paľby. Riadiacim cvičenia bol podplukovník Ľubomír Bodnár z raketometného oddielu Rožňava. Riaditeľstvo cvičenia v zostave major Roman Bobaľ (náčelník štábu shdo Michalovce), major Marek Uchaľ (náčelník štábu rmo Rožňava), major Radim Hilbert (13. delostrelecký pluk Jince) a nadporučík Miroslav Čahoj (1. mb Topoľčany) hodnotilo testy, z ktorých pozostávala prvá časť súťaže. Otázky v testoch sa týkali delostreleckého prieskumu, topografie, streľby a riadenia paľby.
 
Druhú časť súťaže tvorili simulované streľby z raketometov na cieľ formou individuálnych palebných úloh. Hodnotiace kritéria boli  čas, presnosť streľby v diaľke a smere, ale i chyby v metodike prevedenia jednotlivých palebných úloh.
 
Výsledky: 1. miesto a putovný pohár súťaže získal kapitán Ing. Slavomír Pristaš (shdo Michalovce), 2. miesto rotmajster Tomáš Demeter (12. mpr. Nitra) a tretí bol nadporučík Jakub Rybář (13. delostrelecký pluk Jince, AČR).
 
Na záver po odovzdaní ocenení sa účastníkom 6. ročníka tejto súťaže prihovoril brigádny generál Vladimír Kubáň, veliteľ topoľčianskej mechanizovanej brigády, ktorý konštatoval, že úroveň súťaže rastie, o čom svedčia i minimálne rozdiely vo výsledkoch súťažiacich. Počas šiestich ročníkov súťaže patril putovný pohár päťkrát delostrelcom z Michaloviec. Profesionáli z shdo Michalovce sú patrične hrdí na to, že majú vo svojich radoch odborníkov, ktorí sú skutočnými majstrami delostreleckého umenia.

Piatykrát víťaz z MichaloviecPiatykrát víťaz z MichaloviecPiatykrát víťaz z MichaloviecPiatykrát víťaz z MichaloviecPiatykrát víťaz z MichaloviecPiatykrát víťaz z Michaloviec

Autor: čat. Ing. Marián Marcin , Foto: shdo Michalovce - Dátum: 29.04.2016
Čítanosť: 4009
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share