Preskocit navigáciu

Posádkový deň detí na prešovskom letisku


       Medzinárodný deň detí je sviatok známy na celom svete. Je to oslava detskej radosti, chvíľ šťastia a smiechu, ktoré sa snažíme vyčariť na tvárach tým najmenším. K tejto úlohe sa aj svojou trošku pokúsili prispieť príslušníci vrtuľníkového krídla v Prešove, ktorí v spolupráci s 2. mechanizovanou brigádou, prCSS, Vojenskou políciou Prešov, Regrutačnou skupinou Prešov, Krajským riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru Prešov, Klubom plastikových modelárov Prešov, Strednou odbornou školou letecko-technickou Trenčín, leteckou školou Helicompany a Aeroklubom Prešov zorganizovali dňa 3. júna 2016 Posádkový deň detí na letisku Prešov.
       Posádkový deň detí otvoril symbolicky úvodným slovom veliteľ vrtuľníkového krídla plukovník Róbert Tóth. Potom už všetky oči smerovali na oblohu, kde sa mohli návštevníci kochať pohľadom na úvodný prelet vrtuľníka Mi-17, z ktorého po nastúpaní do potrebnej výšky nasledovala ukážka vzdušného výsadku. O možnosť ďalšieho využitia tohto vrtuľníka sa postarali príslušníci vojenskej hasičskej jednotky Prešov a padákovej, výsadkovej a záchrannej služby, ktorí účastníkom akcie predviedli ukážku leteckej záchrany, zlaňovania a prepravu raneného v podvese. Pohľad na oblohu tiež pritiahli zručnosti pilotov z firmy Helicompany, Aeroklubu Prešov, či prelet a pristátie lietadla L-410 z dopravného krídla v Kuchyni.
       Prestávky medzi letovými ukážkami plnohodnotne vyplnili statické ukážky leteckej a pozemnej techniky. Hostia si mohli vyskúšať, aký je to pocit sedieť vo vrtuľníku, traktore, či rôznych policajných, hasičských a vojenských vozidlách. Ako bonus bola návštevníkom k dispozícií aj výzbroj a výstroj všetkých týchto povolaní. Okrem statických ukážok na zemi zaujali najmä tie dynamické. Pozornosť divákov si svojimi vystúpeniami vyslúžili príslušníci kynologickej služby vrtuľníkového krídla Prešov, ktorí v spolupráci so služobným psom predviedli zadržanie páchateľa. Rovnako zaujímavé boli akčné ukážky boja z blízka so zbraňou i bez nej príslušníkov prISTAR. Za tento „minikurz sebaobrany“ si príslušníci práporu ISTAR vyslúžili búrlivé ovácie a potlesk. Vďaka patrí aj príslušníkom Hasičského a záchranného zboru Prešov, ktorí v spolupráci s Vojenskou hasičskou jednotkou Prešov predviedli ukážku vyprosťovania osoby z vozidla a zásah proti požiaru. Už tradične sa tí najmenší najviac potešili penovej šou, kde sa mohli v tejto letnej náhrade snehu vyblázniť do sýtosti.
       Počas celej doby dňa detí na letisko prichádzali davy ľudí. Nepriaznivé predpovede počasia sa však nenaplnili a návštevníkov krátkou prehánkou trošku vystrašili iba v závere akcie. Sme radi, že aj touto formou sme mohli deťom priblížiť časť svojej práce a vyčariť na ich tvárach radostný a najmä spokojný úsmev.
       Tešíme sa na Vás opäť o rok!


Posádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letiskuPosádkový deň detí na prešovskom letisku

Autor: npor. Ing. Daniel NEHILA / vkPO , Foto: slob. Vladimír SCIRANKA / prCSS - Dátum: 07.06.2016
Čítanosť: 3311
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share