Preskocit navigáciu

Spomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci Radatice


Spomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci Radatice

       Dňa 28. decembra 1944 zostrelili Nemci nad obcou Radatice pri Prešove lietadlo Handley Page Halifax s poľskými vojakmi. Poškodené lietadlo stratilo výšku a havarovalo pri obci Radatice na Hájnikovej lúke. Zahynuli všetci ôsmi letci.

       Pri príležitosti 72. výročia tejto leteckej tragédie sa na Hájnikovej lúke neďaleko obce a následne pri obecnom pamätníku poľským letcom konala v utorok 13. septembra 2016 pietna spomienka venovaná osemčlennej posádke, ktorej vzdal úctu aj veliteľ 2. mechanizovanej brigády brigádny generál Martin Stoklasa. V mene Náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR generála Milana Maxima odovzdal pozdrav všetkým príbuzným padlých vojakov a v prejave ocenil hrdinskosť všetkých, ktorí sa podieľali na znovuzískaní vytúženej slobody. Rovnako zdôraznil, aké je dôležité pripomínať si významné historické medzníky vojnového konfliktu a viesť k úcte k všetkým padlým aj mladšie generácie.

       Spomienkového stretnutia sa zúčastnili aj ďalší zástupcovia Ozbrojených síl SR, ako aj britských i poľských Ozbrojených síl, niekoľkí rodinní príbuzní padlých poľských vojakov, starostovia obcí z mikroregiónu Čierna hora, žiaci obecnej školy, ako aj ostatní obyvatelia obce.


Spomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci RadaticeSpomienka na tragédiu na Hájnikovej lúke pri obci Radatice

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: kpt. Ing. Slavomír DEMJANOVIČ - Dátum: 14.09.2016
Čítanosť: 2913
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share