Preskocit navigáciu

126. výročie narodenia generála Rudolfa Viesta, nositeľa čestného názvu


126. výročie narodenia generála Rudolfa Viesta, nositeľa čestného názvu

       Príslušníci Prešovskej mechanizovanej brigády si 26. septembra slávnostným nástupom pripomenuli 126. výročie narodenia Generála Rudolfa Viesta, vlastenca, antifašistu, dôstojníka československej a slovenskej armády, nositeľa čestného názvu Prešovskej mechanizovanej brigády.

       Armádny generál Rudolf Viest narodený 24. septembra 1890 v Revúcej bol počas Československej republiky jediným slovenským generálom a v tejto generálskej hodnosti bol veliteľom povstaleckej 1. československej armády od 7. októbra 1944. Bojoval v 1. svetovej vojne, dostal sa do zajatia, potom do Ruska, kde sa stal veliteľom táborov a organizoval presuny legionárov domov. Počas 2. svetovej vojny sa veľkou mierou pričinil o organizovanie a formovanie československých vojenských zahraničných jednotiek vo Francúzsku a Veľkej Británii. Rudolf Viest bol vzdelaný diplomat, ovládal niekoľko cudzích jazykov. Stal sa významným politickým a vojenským predstaviteľom československého zahraničného odboja v Paríži, Londýne a neskôr v Moskve. Statočne si počínal aj v Slovenskom národnom povstaní vo funkcii veliteľa povstaleckej armády. V boji za novú Česko-Slovenskú republiku, za ideály demokracie, priniesol v roku 1945 za nevyjasnených okolností najväčšiu obeť, svoj vlastný život.

       A aj takto sme si pripomenuli armádneho generála Rudolfa Viesta, ktorého historický názov s hrdosťou nesie 2. mechanizovaná brigáda.


126. výročie narodenia generála Rudolfa Viesta, nositeľa čestného názvu 126. výročie narodenia generála Rudolfa Viesta, nositeľa čestného názvu 126. výročie narodenia generála Rudolfa Viesta, nositeľa čestného názvu

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: Archív - Dátum: 27.09.2016
Čítanosť: 2843
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share