Preskocit navigáciu

V Osadnom sa strieľalo


V Osadnom sa strieľalo
Dňa 13. októbra 2016 sa konal pohreb dvoch neznámych ruských vojakov na miestnom cintoríne v Osadnom. Pohrebné obrady vykonával miestny duchovný Peter SOROKA spolu s duchovnými z okolitých obci a s vojenským duchovným nadporučíkom Simonom CZAPOM .
 
            Na slávnostnom akte pochovania telesných pozostatkov dvoch neznámych ruských vojakov sa zúčastnili nielen obyvatelia obce Osadné, ale prítomní boli aj Pavel M. Kuznecov - mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku, Ladislav Štefko, honorárny konzul Ruskej federácie v Slovenskej republike a ďalší zahraniční hostia.
 
Ceremoniál pochovania a pamiatku tých, ktorí svoj život obetovali za našu slobodu, si uctil aj zástupca veliteľa Samohybného delostreleckého oddielu v Michalovciach major Stanislav ŠRAGA spoločne s príslušníkmi oddielu, ktorí sa vypálením čestných sálv pričinili k dôstojnému priebehu pietneho aktu.
 
„V okolí obce Osadné prebiehali počas I. svetovej vojny, hlavne v roku 1915, kruté boje s obrovským počtom obetí. Len málo z nich bolo pochovaných na bývalom vojenskom cintoríne, väčšina však nemala to šťastie a zostala na mieste zosnutia. V lesoch však zostáva pochovaných množstvo ďalších obetí vojny, medzi ktorých patrili aj vyššie spomenutí vojaci. A že sú naozaj ruskí, o tom svedčia ich osobné veci: drevené ikony Presvätej Bohorodičky, pravoslávne krížiky, gombíky z ruskej rovnošaty, zvyšky ruských poľných lopatiek a topánok. Tieto obete vojny čakali vyše sto rokov na to, aby boli dôstojne pochovaní na cintoríne a nie na bojisku“, vyzdvihol vo svojom príhovore miestny duchovný Peter SOROKA.

V Osadnom sa strieľaloV Osadnom sa strieľaloV Osadnom sa strieľaloV Osadnom sa strieľaloV Osadnom sa strieľaloV Osadnom sa strieľaloV Osadnom sa strieľaloV Osadnom sa strieľalo

Autor: npor. Mgr. Simon CZAP , Foto: čat. Peter DUŠKA - Dátum: 13.10.2016
Čítanosť: 3431
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share