Preskocit navigáciu

Spomienka na obete 1. svetovej vojny


Spomienka na obete 1. svetovej vojny
K celosvetovej tradícii osláv „Dňa vojnových veteránov“ si dňa 11. novembra 2016 o 11. hodine a 11. minúte, obyvatelia obce Veľkrop v okrese Stropkov pri spomienkovom stretnutí spoločnou modlitbou, položením vencov a zapálením sviečok uctili pamiatku obetí 1. svetovej vojny.
Pri tejto príležitosti, starosta obce Marián Prokopič s miestnym pravoslávnym duchovným jerejom Dušanom Skoncom (kapitán vo výslužbe) na mieste, ktoré sa nachádza na kopci nad obcou, kde je pochovaných 8 662 ruských a rakúsko-uhorských vojakov, zorganizovali pietnu spomienku. Na tejto zádušnej modlitbe boli prítomní okrem miestneho duchovného aj duchovní z okolitých farností, ako aj pravoslávny vojenský duchovný nadporučík Simon Czap z michalovského Samohybného delostreleckého oddielu.
Pred 98 rokmi, 11. novembra o 11. hodine a 11. minúte zaznela v Compiegnskom lese vo Francúzsku posledná salva pri podpise prímeria, ktoré ukončilo 1. svetovú vojnu. Symbolom utrpenia a hrôz tejto vojny sa stali divé červené maky, ktoré rástli na hroboch padlých vojakov.
Toto spomienkové stretnutie bolo aj prejavom úcty a uznania k súčasným veteránom, zomrelým vojakom, vrátane vďaky za všetko, čo vykonali v mene Ozbrojených síl Slovenskej republiky pre nás všetkých.

            Aj príslušníci samohybného delostreleckého oddielu si rozdávaním červených makov v uliciach mesta Michalovce a účasťou na pietnej spomienke na Michalovskom cintoríne pripomenuli tento pamätný deň.


Spomienka na obete 1. svetovej vojnySpomienka na obete 1. svetovej vojnySpomienka na obete 1. svetovej vojnySpomienka na obete 1. svetovej vojnySpomienka na obete 1. svetovej vojnySpomienka na obete 1. svetovej vojnySpomienka na obete 1. svetovej vojnySpomienka na obete 1. svetovej vojny

Autor: npor. Mgr. Simon CZAP , Foto: shdo - Dátum: 11.11.2016
Čítanosť: 3598
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share