Preskocit navigáciu

Pokračuje príprava a výstavba NC 2013 mb


Pokračuje príprava a výstavba NC 2013 mb

Byť pripravený vykonávať defenzívne, ofenzívne a umožňujúce aktivity k obrane územia členských štátov NATO je úlohou Národného cieľa 2013 mb („NC 2013 mb“). Úlohou SR je v rámci národných cieľov pre NC 2013 mb vytvoriť a pripraviť nasaditeľnú jednotku vo veľkosti mechanizovanej brigády ako nasaditeľnú jednotku NATO so zaradením do síl nižšej pripravenosti od 1. januára 2018, ktorej veliteľstvo je postavené na báze veliteľstva 2. mechanizovanej brigády.

K naplneniu záväzkov SR, ktoré jej vyplývajú z medzinárodných zmlúv, boli zrealizované 1. a 2. februára 2017, v priestoroch Prešovskej mechanizovanej brigády ďalšie rozhodujúce kroky k príprave a výstavbe NC 2013 mb. V rámci dvojdňového pracovného rokovania, ktorého sa zúčastnilo celkovo 51 profesionálnych vojakov z jedotiek prispievateľov do NC 2013 mb, boli zúčastneným počas prvého dňa predstavené všetky výcvikové aktivity, ich zámer, ako aj smerovanie k príprave a certifikácii NC 2013 mb, plánovanie a riadenie operácie a príprava priestoru operácie z pohľadu CIMIC a PSYOPS. V druhom dni boli účastníci rokovania rozdelení do syndikátov, ktorých zámerom bolo prerokovanie výstavby hlavného a záložného miesta velenia, príprava zámeru marcového spoločného štábneho nácviku a komplexného štábneho nácviku v mesiac máj.

Februárové zamestnanie bolo dôležitým míľnikom k naplneniu záväzkov vyplývajúcim SR z medzinárodných zmlúv, ktoré vyvrcholia na jeseň roku 2017.


Pokračuje príprava a výstavba NC 2013 mbPokračuje príprava a výstavba NC 2013 mb

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: rtm. Ing. Peter BELEJ - Dátum: 06.02.2017
Čítanosť: 2904
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share