Preskocit navigáciu

LEGIOVLAK v historickom centre Košíc


LEGIOVLAK v historickom centre Košíc

Ministerstvo obrany SR v spolupráci s Československou obcou legionárskou, Nadačným fondom Legie 100, Železnicami Slovenskej republiky, Nadáciou Milana Rastislava Štefánika Bratislava, Klubom historickej techniky Zvolen, Slovenským technickým múzeom a Múzejno-dokumentačným centrom Bratislava dňa 22. augusta 2017 otvorilo za účasti širokej verejnosti na Hlavnej ulici v Košiciach výstavu unikátneho historického vlaku LEGIOVLAK. Slávnostného otvorenia putovnej výstavy sa okrem predstaviteľov Ozbrojených síl SR zúčastnil aj prezident SR Rudolf Šuster a predstavitelia miestnej samosprávy. K slávnostnému otvoreniu tejto šiestej zastávky LEGIOVLAKU prispeli aj príslušníci veliteľstva 2. mechanizovanej brigády Prešov a 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov.

Prítomným sa ako hlavný predstaviteľ Ozbrojených síl SR prihovoril zástupca veliteľa Pozemných síl OS SR brigádny generál Karol Navrátil. Nasledovali aj príhovory pozvaných hostí, medzi inými sa verejnosti prihovoril generálny riaditeľ Slovenského technického múzea p. Eugen Labanič, správca Nadácie M. R.Štefánika p. Pavol Šesták, či viceprimátora mesta Košice p. Martin Petruško.

Tak ako zdôraznili všetci rečníci, poznať históriu je dôležité, pretože na nej bola postavená spoločnosť, v ktorej dnes žijeme. A práve LEGIOVLAK je unikátnym projektom, ktorý chce všetkým návštevníkom priblížiť život a boj československých legionárov počas ich bojov na Sibíri počas 1. svetovej vojny. Zaujímavosťou šiestej zastávky LEGIOVLAKU je, že len v Košiciach si ho návštevníci môžu v týchto dňoch pozrieť priamo v historickom centre mesta, keďže obvykle sa nachádza na železničných staniciach.
LEGIOVLAK sa na Hlavnej ulici v Košiciach zdrží do 3. septembra, pričom expozíciu, ktorá sa v ňom nachádza si môžu návštevníci pozrieť bezplatne v čase od 8.00 hod. do 18.00 hod. a to buď samostatne alebo každú celú hodinu za sprievodu sprievodcov patriacich do Československej obce legionárskej. Ďalšou zastávkou Legiovlaku na jeho ceste bude od
5. septembra Zvolen, kde sa vlak zdrží až do 10. septembra 2017.


LEGIOVLAK v historickom centre KošícLEGIOVLAK v historickom centre KošícLEGIOVLAK v historickom centre KošícLEGIOVLAK v historickom centre KošícLEGIOVLAK v historickom centre Košíc

Autor: npor. JUDr. Erik VOZÁR , Foto: OS SR - Dátum: 23.08.2017
Čítanosť: 3023
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share