Príslušníci 2. mechanizovanej brigády na medzinárodných cvičeniach poľskej armády: LYNX 2017 a DRAGON 2017


Príslušníci 2. mechanizovanej brigády na medzinárodných cvičeniach poľskej armády: LYNX 2017 a DRAGON 2017

V Poľskej republike, vo výcvikovom priestore Drawsko-Pomorskie (Konotop, Jaworze), sa uskutoční v termíne od 23. do 29. septembra 2017 najväčšie manévrovacie a tréningové cvičenie „Dragon 2017“, za účasti cvičiacich vojsk z hosťujúcej krajiny, Veľkej Británie, Lotyšska, Litvy, USA, Rumunska, Ukrajiny, Gruzínska, Talianska a zo Slovenskej republiky.

Cieľom cvičenia je synchronizácia, koordinácia a harmonizácia činnosti cvičiaceho veliteľstva s operačnými jednotkami a zlepšovanie vojenskej spolupráce medzi operačnými a teritoriálnymi obrannými silami s civilnými autoritami počas spoločnej obrannej operácie vykonanej na časti územia Poľska.

Ako príprava na cvičenie „Dragon 2017“ sa v termíne od 16. do 20. septembra 2017 uskutoční taktické cvičenie „Lynx 2017“ vo výcvikovom priestore Drawsko-Pomorskie (Konotop, Jaworze) za riadenia 12. mechanizovanej divízie hosťujúcej krajiny, za účasti cvičiacich jednotiek z Poľskej republiky, Slovenskej republiky a Veľkej Británie, cieľom ktorého je zlepšiť schopnosti veliteľstiev brigád v riadení taktických aktivít. Predmetného cvičenia sa za Ozbrojené sily Slovenskej republiky zúčastní identická jednotka;
4 profesionálni vojaci z Veliteľstva 2. mechanizovanej brigády, ktorí sa zúčastnia aj cvičenia „Dragon 2017“ v zostave 2. mechanizovanej brigády.

Celkom 13 profesionálnych vojakov zo štruktúry 2. mechanizovanej brigády bude participovať na medzinárodných cvičeniach „Lynx 2017“ a „Dragon 2017“ vo veliteľstve mechanizovaného práporu v rámci 2. mechanizovanej brigády 12. mechanizovanej divízie
(9 profesionálnych vojakov z 22. mechanizovaného práporu) a vo veliteľstve
2. mechanizovanej brigády 12. mechanizovanej divízie (4 profesionálni vojaci).

Predmetné cvičenia s medzinárodnou účasťou predstavujú pre cvičiacu jednotku z 2. mechanizovanej brigády výbornú výcvikovú príležitosť pre prípravu mb (NC 2013)
v rámci kooperácie so zahraničnými armádami a v medzinárodnom prostredí.

Medzinárodné cvičenie „Dragon 2017“ je súčasťou dlhodobého nepretržitého procesu prípravy poľských ozbrojených síl na vykonávanie ich ústavnej úlohy obrany štátu. Ide o cyklické cvičenie, ktoré sa uskutočňuje každé dva roky a vyvinulo sa tak, aby zodpovedalo modernému vojenskému umeniu, čo si vyžaduje, aby sa spoločné operácie uskutočňovali v rôznorodom prostredí bojového poľa.



Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: archív - Dátum: 13.09.2017
Čítanosť: 2434
Verzia pre tlač

Skočiť na menu