Preskocit navigáciu

Príprava strážnych jednotiek do operácie ISAF vrcholí


Príprava strážnych jednotiek do operácie ISAF vrcholí

Už v poradí tretiu strážnu jednotku TK (Tarin Kowt) a druhú strážnu jednotku DR (Deh Rawood) pripravujú pozemné sily Ozbrojených síl  SR na vyslanie do operácie pod velením NATO, ISAF v Afganistane. Personálne obsadenie a samotný výcvik a prípravu jednotiek do operácie zabezpečuje 22. mechanizovaný prápor (mpr) Michalovce.
V týchto letných dňoch vrcholí viac ako dvojmesačná  príprava strážnych jednotiek na nasadenie do operácie ISAF vo vojenskom priestore Lešť. V období od 27. júla do 7. augusta 2009 plnia príslušníci 22. mpr Michalovce za riadenia veliteľa práporu podplukovníka Zoltána IBOŠA úlohy taktického cvičenia AFGÁNSKY STRÁŽCA 2009 – AFGHAN GUARDIAN 2009.
Cieľom cvičenia je preveriť a prehĺbiť činnosť jednotiek pri plnení štandardných a špecifických úloh v rámci plnenia úloh ochrany a obrany základní a ochrany vojsk.
 Strážne jednotky na základniach Tarin Kowte a Deh Rawoode zabezpečujú výkon strážnej služby v zverených úsekoch vnútorného perimetra základní, ochranu a obranu zverených objektov, patrolovanie a vykonávanie fyzickej kontroly osôb a techniky v rámci vstupu a do základní v provincií Uruzgan v Afganistane. Príslušníci strážnych jednotiek pracujú v extrémne náročných klimatických podmienkach, za neustálej hrozby nepriamych (raketové a mínometné útoky) a samovražedných útokov. Sú v neustálom blízkom kontakte s miestnym obyvateľstvom, v prostredí odlišných hygienických návykov a značne rozšírených nákazlivých chorôb (najmä malária, žltačka a TBC).
Po ukončení taktického cvičenia budú v dňoch 6.-7. augusta 2009 vykonané záverečné pohovory a výber profesionálnych vojakov na základe výsledkov dosiahnutých v príprave do operácie.
Jednotky z 22. mechanizovaného práporu Michalovce, budú v septembri 2009 vyslané na plnenie operačných úloh mimo územia SR. Pri príležitosti vyslania jednotiek do operácie ISAF sa bude 11. septembra 2009 v mestských kasárňach v Michalovciach konať slávnostná rozlúčka.


isafisafisafisaf

Autor: kpt. Rudolf Ďurnik , Foto: 22.mpr - Dátum: 30.07.2009
Čítanosť: 14182
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share