Preskocit navigáciu

V Prešove si uctili ženy druhej mechanizovanej brigády


V Prešove si uctili ženy druhej mechanizovanej brigády

Deň 8. marec, ktorý je zapísaný v kalendári ako Medzinárodný deň žien, si nezabudli uctiť ani hlavní funkcionári Prešovskej mechanizovanej brigády. Celkom 29 príslušníčok z Veliteľstva 2. mechanizovanej brigády a Roty podpory velenia 2. mechanizovanej brigády prijalo pozvanie veliteľa prešovskej brigády brigádneho generála Martina Stoklasu na slávnostné posedenie pri príležitosti ich sviatku.

Oslávenkyne si v tento deň z rúk funkcionárov veliteľstva brigády prevzali kvet, ako symbol úcty a vďaky so slovami uznania a vďaky za ich svedomitú prácu a nasadenie, s akým si plnia svoje povinnosti a úlohy v ozbrojených silách, ktorých sú už roky pevnou súčasťou. Štvrtkové popoludňajšie posedenie sa pri šálke kávy a zákusku nieslo v príjemnej priateľskej atmosfére, doprevádzané krátkym kultúrnym vystúpením mužskej skupiny Prešovskí heligonkári.

Nápad oslavovať Medzinárodný deň žien vznikol na Medzinárodnej ženskej konferencii v roku 1910, ktorá sa konala v Kodani, ktorej sa zúčastnilo 100 delegátok zo 17 krajín. Konferencia určila, aby sa 8. marec každoročne oslavoval ako deň boja žien za sociálne a politické zrovnoprávnenie, za medzinárodnú solidaritu, proti militarizmu a vojne. Dátum bol zvolený na počesť veľkého štrajku 40 000 newyorkských krajčírok z textilných tovární, ktorý sa konal v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. Počas druhej svetovej vojny bol MDŽ zrušený, posledný sa konal v roku 1938. Po roku 1945 bol MDŽ znovu obnovený.


V Prešove si uctili ženy druhej mechanizovanej brigádyV Prešove si uctili ženy druhej mechanizovanej brigádyV Prešove si uctili ženy druhej mechanizovanej brigádyV Prešove si uctili ženy druhej mechanizovanej brigádyV Prešove si uctili ženy druhej mechanizovanej brigádyV Prešove si uctili ženy druhej mechanizovanej brigády

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: kpt. Ing. Slavomír DEMJANOVIČ - Dátum: 09.03.2018
Čítanosť: 3090
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share