Preskocit navigáciu

Výcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské Lúky


Výcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské Lúky

Vo štvrtok 19. apríla a v piatok 20. apríla 2018 sa za riadenia zástupcom náčelníka štábu pre podporu operácií podplukovníka Pavla Kobíka uskutočnil výcvik príslušníkov; profesionálnych vojakov Veliteľstva a štábu 2. mechanizovanej brigády (2.mb) a priamo podriadenej Roty podpory velenia 2.mb v preprave po železnici.

Po teoretickej časti dňa 19. apríla sa ďalší deň profesionáli zúčastnili praktickej časti, ktorá sa uskutočnila v priestoroch železničnej stanice Šarišské Lúky. Pod odborným dohľadom príslušníka Správy vojenskej dopravy sa vojaci oboznámili s organizáciou a bojovým zabezpečením vojenských prevozov a transportov, s preberaním a odovzdávaním železničných vozňov a ich prípravou na nakladanie techniky, upevňovanie techniky na železničných vozňoch, ochranou materiálu a techniky počas prepravy, vybavenie a praktická ukážka ochrannej zmeny (stráže) a bojové zabezpečenie v priestore nakládky, vykládky a počas prepravy, spojenie a logistické zabezpečenie prepravy a prakticky si vyskúšali výstavbu rampy UNOR (univerzálna nakladacia oceľová rampa). Vodiči a velitelia vozidiel sa precvičili v nasúvaní techniky na železničné vagóny a jej upevňovaní.

Neoddeliteľnou súčasťou znalostí každého profesionálneho vojaka 2.mb je ovládať problematiku prepravy vojsk po železnici. Táto činnosť sa na území SR vykonáva veľmi často z dôvodu prepravy techniky a materiálu do výcvikových priestorov, k opravárenským práporom, na plnenie úloh vo vzdialenejších posádkach a pod. Preprava po železnici sa veľmi často organizuje aj pre jednotky MKM, kedy vysielané transporty prekračujú hranice SR a smerujú podľa zásad platných pre medzinárodnú železničnú dopravu do rôznych strategických cieľov. V jednotkách realizujúcich prepravy, ktoré nie sú zaradené do síl vysokej pripravenosti sa výcvik v preprave po železnici organizuje minimálne 1 krát za výcvikový rok. Výcvik v preprave po železnici je súčasťou komplexnej dopravnej prípravy vojsk a je neoddeliteľnou súčasťou výcviku útvarov.


Výcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské LúkyVýcvik v preprave po železnici v priestoroch železničnej stanice Šarišské Lúky

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: 2.mb - Dátum: 23.04.2018
Čítanosť: 3025
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share