Preskocit navigáciu

Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády


Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády

Dňa 31. mája 2018 prijal zástupca náčelníka štábu pre podporu operácií 2. mechanizovanej brigády podplukovník Pavol Kobík, v zastúpení veliteľa 2. mechanizovanej brigády brigádneho generála Martina Stoklasu, plukovníka vo výslužbe Františka Orlovského. Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti pripomenutia si významného životného jubilea – 90. výročia narodenín plukovníka Orlovského, ktoré oslávil spolu s rodinou, priateľmi a členmi Oblastného výboru SZPB Prešov dňa 24. mája 2018.

V Sieni cti a slávy Veliteľstva 2. mechanizovanej brigády mu bol pri tejto príležitosti odovzdaný pamätný obraz Prešovskej mechanizovanej brigády a pamätný list a následne bol oboznámený so súčasnou štruktúrou a aktuálne plnenými úlohami 2. mechanizovanej brigády.

Plukovník Orlovský je priamy účastník SNP v roku 1944. Po skončení 2. sv. vojny vstúpil do radov ČSĽA, velil delostreleckým útvarom Západného vojenského okruhu a na konci svojej kariéry bol náčelníkom OVS Prešov. Po odchode na zaslúžený odpočinok bol zvolený za predsedu Okresného výboru SZPB v Prešove. Za účasť v odboji mu bolo udelených celkom 37 domácich i zahraničných vyznamenaní a medailí.


Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády Priamy účastník SNP plukovník Orlovský na pôde prešovskej brigády

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: rtm. Marek HRIC - Dátum: 04.06.2018
Čítanosť: 3205
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share