Preskocit navigáciu

Súčasti 2. mechanizovanej brigády oslávili spolu s deťmi ich sviatok


Súčasti 2. mechanizovanej brigády oslávili spolu s deťmi ich sviatok

Pri príležitosti sviatku všetkých detí, ktorý sa slávi na celom svete každoročne 1. júna, zorganizovalo dňa 1. júna 2018 Vrtuľníkové krídlo Prešov v spolupráci s Prešovskou mechanizovanou brigádou a ďalšími súčasťami posádky Prešov (Prápor CSS, Vojenská polícia, Regrutačná skupina) ako aj Krajským riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru Prešov „Posádkový deň detí“. Oslava sviatku detí so zložkami ozbrojených síl a zborov dislokovaných v Prešove sa konala tradične v priestoroch prešovského Vrtuľníkového krídla, ktorú tento rok symbolicky otvoril zástupca veliteľa 2. mechanizovanej brigády plukovník Norbert Hrib v zastúpení veliteľa 2. mechanizovanej brigády a zároveň veliteľa posádky Prešov brigádneho generála Martina Stoklasu a zástupca veliteľa Vrtuľníkového krídla Prešov podplukovník Peter Kríž v zastúpení veliteľa Vrtuľníkového krídla Prešov plukovníka Róberta Tótha.

Nielen tým najmenším, ktorým bol tento deň venovaný, ale aj ostatným z radu širokej verejnosti bola ponúknutá statická ukážka ručných zbraní, a to samopalu vz. 58, pištole vz. 82, guľometu, ostreľovacej pušky, či novozavedenej pištole CZ P-09 a novozavedenej pušky CZ 805 BREN A1 a G1, ktorá zaujala nielen najmenších, ale i dospelých. No ani statická bojového vozidla pechoty (BVP-1), či ťažkej kolesovej techniky od delostrelcov z Michaloviec – 155 mm Samohybná kanónová húfnica vz. 2000 Zuzana a rôzne typy leteckej techniky neostali v úzadí. Záujemcovia si mohli prezentovanú výzbroj vyskúšať a tí odvážnejší mohli nahliadnuť do techniky zvnútra. Deti si mali možnosť okrem iného vyskúšať maľovanie na tvár maskovacími farbami, vojenské prilby, či vystrojiť sa do nosného modulárneho systému. Veľký úspech zožal vzdušný výsadok príslušníkov práporu ISTAR v súčinnosti s príslušníkmi z Vrtuľníkového krídla, ukážka príslušníkov Roty podpory velenia 2. mechanizovanej brigády v boji zblízka ako aj kynologická služba Vrtuľníkového krídla, ktorá v spolupráci so služobným psom predviedla zadržanie páchateľa. Ani tento rok nechýbala ukážka vyslobodzovania osoby z havarovaného vozidla a následného zásahu pri hasení vozidla.

Oslava sviatku všetkých detí sa aj tento rok mimoriadne vydarila. Návštevníci odchádzali domov bohatší o neopísateľné zážitky, čo u organizátorov vzbudzuje vždy neopakovateľný pocit, že sláviť deň detí s profesiami ako vojak, hasič, či policajt má veľký význam a zmysel a znamená obzvlášť veľký prínos nielen pre deti, ale i pre samotné ľudstvo.

Medzinárodný deň detí oslavovali aj ostatné súčasti 2. mechanizovanej brigády v trebišovských kasárňach – 21. zmiešaný mechanizovaný prápor v súčinnosti s 23. motorizovaným práporom, a v posádke Michalovce v priestoroch 22. mechanizovaného práporu a Samohybného delostreleckého oddielu.



Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: des. Vladimír SCIRANKA - Dátum: 05.06.2018
Čítanosť: 3301
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share