Preskocit navigáciu

AUTUMN COOPERATION 2009


AUTUMN COOPERATION 2009

Vo VVP Kamenica nad Cirochou a súčasne v priestoroch posádkového cvičiska Veľké Ozorovce sa v dňoch 3. – 5. novembra 2009 uskutočnilo taktické cvičenie s deklarovanými jednotkami do poľsko-nemecko-lotyšsko-litovsko-slovenskej bojovej skupiny Európskej únie (POL-DEU-LAT-LIT-SVK BG EÚ) pod vedením Poľskej republiky pod názvom AUTUMN COOPERATION (JESENNÁ SPOLUPRÁCA) 2009 na tému: „Deklarované jednotky OSSR v zostave bojovej skupiny EÚ v operácii na podporu mieru mimo územia SR“.

Cvičenia sa zúčastnilo celkom 542 profesionálnych vojakov z toho 280 cvičiacich a 262 vojakov zabezpečovacích a podporných jednotiek. Deklarované jednotky do POL-DEU-LAT-LIT-SVK BG EÚ, ktorými sú ženijná rota 2. mechanizovanej brigády, skupina vojenskej polície ministerstva obrany SR a národný podporný prvok síl výcviku a podpory s ROLE-1 (práporné obväzisko) a jednotkou vojenskej polície, plnili nepretržite náročné úlohy cvičenia v zložitých poveternostných podmienkach. Riadiaci cvičenia plk. gšt. Ing. Jaroslav KOŠUDA vyhodnotil na záver úlohy cvičenia za splnené s hodnotením ‚výborne‘.

Dňa 4. novembra 2009 navštívili cvičiace jednotky pozvaní hostia pod vedením vedúceho služobného úradu MO SR Ing. Miroslavom SIMOM. Za OS SR sa návštevy zúčastnil aj zástupca náčelníka GŠ OS SR genpor. Ing. Peter GAJDOŠ, náčelník odboru pre operácie GŠ OS SR genmjr. Ing. Ján SALAGANIČ, veliteľ PS OS SR genmjr. Ing. Jaroslav VÝVLEK, veliteľ SVaP OS SR  genmjr. Ing. Miroslav KOVÁC a veliteľ VzS OS SR genmjr. Ing. Juraj BARÁNEK.

Počas taktického cvičenia bola vykonávaná spolupráca so štátnou organizáciou a miestnou samosprávou v obci Kamenica nad Cirochou. Veľký úspech bol zaznamenaný najmä u žiakov základnej školy v Kamenici nad Cirochou, kde boli v rámci projektu „UČEBNICA“ vykonané prednášky zo zdravotníckej prípravy a mínovej bezpečnosti. Poďakovanie za spoluprácu vyjadrili aj riaditeľka ZŠ Mgr. Agáta STRAJŇÁKOVÁ a riaditeľ Vojenských lesov a majetkov SR  Kamenica nad Cirochou Ing. Anton BODNÁR.

Deklarované  jednotky boli počas celého cvičenia hodnotené previerkovým tímom veliteľa PS OS SR podľa metodiky NATO-CREVAL (combat readiness evaluation) pod velením zástupcu veliteľa PS OS SR brig. gen. Ing. Pavla MACKA, CSc., ktorý na záverečnom nástupe slávnostne odovzdal veliteľom deklarovaných jednotiek certifikáty o splnení úloh certifikácie s hodnotením „COMBAT READY“.


ac09ac09ac09ac09ac09 2ac09 2ac09 2ac09 2ac09 3ac09 3ac09 3ac09 3ac09 4

Autor: npor. Dobrovič , Foto: čat. Jarkovský - Dátum: 06.11.2009
Čítanosť: 14262
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share