Preskocit navigáciu

Súčasti 2. mechanizovanej brigády si pripomenuli Deň Ozbrojených síl SR


Súčasti 2. mechanizovanej brigády si pripomenuli Deň Ozbrojených síl SR

Na počesť víťazstva bojového úspechu slovenských dobrovoľníkov v roku 1848 v Brezove pod Bradlom oslavujú profesionálni vojaci 22. september ako Deň Ozbrojených síl SR. Udalosti z rokov 1848 – 1849, ktoré sa natrvalo zapísali do histórie slovenského národa a bojov Slovákov o ich národné, sociálne a duchovné pozdvihnutie si profesionálni vojaci a zamestnanci zo súčasti 2. mechanizovanej brigády pripomenuli slávnostnými nástupmi dňa 21. septembra 2018. 

V tento deň pri príležitosti sviatku slovenských vojakov otvorili svoje brány pre verejnosť 21. zmiešaný mechanizovaný prápor a 23. motorizovaný prápor Trebišov, Prápor ISTAR Prešov a 22. mechanizovaný prápor Michalovce.

22. septembra 1848 dosiahli slovenskí dobrovoľníci pri Brezovej pod Bradlom prvý bojový úspech a toto ozbrojené vystúpenie sa zapísalo do histórie ako prvé víťazstvo slovenských dobrovoľníkov. Vyvolalo veľké oduševnenie ľudu a zvýšilo bojové odhodlanie dobrovoľníkov. Výročie historicky prvého ozbrojeného vystúpenia Slovákov proti útlaku, ktoré sa odohralo v tento deň sa stalo symbolickým Dňom Ozbrojených síl SR ako stála pripomienka jednej z hlavných úloh zverených ozbrojeným silám zákonom.



Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: autor - foto ilustračné - Dátum: 21.09.2018
Čítanosť: 2776
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share