Preskocit navigáciu

Armádny generál in memoriam Rudolf Viest


Armádny generál in memoriam Rudolf Viest

Prešovská mechanizovaná brigáda generála Rudolfa Viesta si pripomenula dňa 28. septembra 2018 v rodnom mesto generála Rudolva Viesta v Revúcej jeho 128. výročie narodenia a zúčastnila sa otvorenia stálej expozície o jeho živote v Múzeu Prvého slovenského gymnázia.

V roku 1939 som opúšťal Slovensko vtedy, keď na ňom bola pečať hanby. Vraciam sa po viac ako piatich rokoch a na Slovensku je pečať odvahy a hrdinstva,“ zapísal do svojho denníka brigádny generál Rudolf Viest po tom, ako ho po vypuknutí Slovenského národného povstania prezident Beneš vymenoval za veliteľa 1. čs. armády na Slovensku. Viest priletel do Banskej Bystrice 7. októbra 1944, prevzal velenie od generála Goliana a tri týždne stál na čele hrdinsky bojujúcich povstaleckých vojsk. Po potlačení Povstania boli obaja slovenskí generáli zajatí a odvlečení do Berlína. Stopy po oboch sa strácajú na jar 1945 v nacistickom koncentračnom tábore Flossenbürg.

Generál-hrdina Rudolf Michal Viest sa narodil 24. septembra 1890 v Revúcej. Na Gemeri prežil svoje najkrajšie roky – detstvo aj mladosť, vychodil ľudovú i meštiansku školu. Rodina sa odsťahovala, keď mal Viest 15 rokov. Z veľkej vojny sa vrátil ako legionár a v 20. a 30. rokoch ako dôstojník generálneho štábu plnil v čs. armáde viaceré významné funkcie. V roku 1928 bol povýšený na plukovníka, v júli 1933 na brigádneho a 1. januára 1938 na divízneho generála. Až do zaniknutia prvej republiky bol jediným Slovákom generálom v čs. armáde. Vznik Slovenského štátu prijal Rudolf Viest s nevôľou, a tak na jeseň 1939 emigroval do Francúzska, kde sa stal členom Československého národného výboru v Paríži. Do denníka napísal: „Odchádzam preto, aby som aj ja svojimi slabými silami mohol prispieť k víťazstvu pravdy. Moje svedomie, moje presvedčenie, moja legionárska minulosť mi kážu tak urobiť.“ Neskôr odišiel do Veľkej Británie, kde zastával dôležité politické funkcie v exilovej československej vláde v Londýne.

Mesto Revúca na podnet primátorky Evy Cireňovej pripravilo v spolupráci s Vojenským historickým ústavom Bratislava a Základnou organizáciou SZPB generála Viesta v Revúcej novú expozíciu venovanú svojmu rodákovi armádnemu generálovi in memoriam Rudolfovi Viestovi v Múzeu Prvého slovenského gymnázia. Spomienkové podujatie so slávnostným otvorením výstavy sa uskutočnilo 28. septembra 2018 dopoludnia za účasti pozvaných hostí. Vojenskú delegáciu 2. mechanizovanej brigády Pozemných síl Ozbrojených síl SR v Prešove, ktorá nesie čestný názov Mechanizovaná brigáda generála Rudolfa Viesta, viedol veliteľ brigádny generál Martin Stoklasa, Klub generálov SR zastupoval generálmajor Marián Horský, Slovenský zväz protifašistických bojovníkov zastupovali: predseda Pavol Sečkár, podpredseda ÚR SZPB Norbert Lacko a predseda ZO SZPB v Revúcej Ján Kochan. Súčasťou programu bol umelecký fíčer „Moje svedomie mi tak káže“ a pietne akty pri symbolickom hrobe, rodnom dome a buste generála Viesta na námestí pred Kohútom.


Armádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf ViestArmádny generál in memoriam Rudolf Viest

Autor: mesto Revúca, npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ - Dátum: 03.10.2018
Čítanosť: 2949
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share