Preskocit navigáciu

Deň vojnových veteránov v posádke Prešov


Deň vojnových veteránov v posádke Prešov

11. november 1918 je známy svojou jedenástou hodinou a jedenástou minútou, kedy v Compiegnskom lese vo Francúzsku zaznela posledná salva pri podpise prímeria ukončenia štvorročného konfliktu 1. svetovej vojny.

V deň výročia ukončenia 1. svetovej vojny si svet pripomína Deň vojnových veteránov, nazývaný aj ako Deň červených makov. Deň, ktorý vyvoláva hlboké zamyslenie sa nad príčinami, ako aj podstatou vojny, si na Mestskom cintoríne v Prešove dňa 11. novembra 2018 o 11. hodine a 11 minúte pripomenuli takisto príslušníci Prešovskej mechanizovanej brigády za účasti zástupcu veliteľa prešovskej brigády plukovníka Norberta Hriba a zástupcovia ozbrojených síl a zborov posádky Prešov, spoločne so zástupcom primátorky mesta Prešov Štefanom Kužmom, predstaviteľmi Okresného úradu mesta Prešov, Klubu generálov SR, Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku, Zväzom vojakov SR Klub Prešov, Zväzom vojenských výsadkárov a Zväzom protifašistických bojovníkov.

Toto každoročné spomienkové stretnutie na pôde, ktorá je zaplnená nedopísanými ľudskými osudmi, ktorá ich spojila pre večnosť bez ohľadu na uniformu, ktorú nosili, je prejavom našej úcty k vojakom padlým v dovtedy najkrvavejšom ozbrojenom konflikte v dejinách ľudstva, vrátane vďaky za všetko, čo vykonali v prospech Ozbrojených síl a pre nás všetkých.

Poďakovanie hrdinom vojny prejavili účastníci pietneho aktu zapálenými sviecami a symbolmi kvetu červeného maku, ktorý v roku 1920 prijali vojnoví veteráni za symbol spomienky na vojnové hrôzy.


Deň vojnových veteránov v posádke Prešov

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: kpt. Ing. Pavol VLASATÝ - Dátum: 12.11.2018
Čítanosť: 2734
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share