Preskocit navigáciu

Príslušníci prešovskej brigády si pripomenuli výročie demokratických zmien


Príslušníci prešovskej brigády si pripomenuli výročie demokratických zmien

Profesionálni vojaci a zamestnanci Prešovskej mechanizovanej brigády za prítomnosti veliteľa 2. mechanizovanej brigády brigádneho generála Martina Stoklasu a funkcionárov veliteľstva brigády si uctili v stredu 14. novembra 2018 slávnostným zhromaždením významný sviatok moderných dejín nášho národa; 17. november 1989 – Deň boja za slobodu a demokraciu.

Po prečítaní rozkazu prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku sa prítomným prihovoril brigádny generál Stoklasa, ktorý vyzdvihol, aby sme si odkaz moderných dejín nielen uctili a rešpektovali, ale aby sme ho svojou každodennou prácou napĺňali.

Ďalej uviedol, že je nevyhnutné viesť generáciu, ktorá si udalosti spred novembra 1989 nepamätá k tomu, aby pochopila, že rešpektovanie ľudských práv a slobôd nebolo vždy samozrejmosťou. Je dôležité nezabúdať ani na tých, ktorí svojou statočnosťou zmenili novodobé dejiny našej spoločnosti tak, aby sme my v dnešných časoch mohli žiť a plniť svoje úlohy v demokratickom zriadení.

November 1989 je symbolom boja mladých ľudí, ktorí boli ochotní presadzovať ideály spoločnosti nad svoje osobné a kariérne záujmy. V novembri 1989 bola pohotovosť takmer všade; v školách, závodoch, podnikoch, divadlách. Štrajkovali študenti, občania, ale v pozadí štrajku stáli disidenti, ktorí boli za starého režimu internovaní. Využívali silu mladých. Zo škôl sa išlo do ulíc. Občania žiadali hlavne zmeny vo vláde a odstránenie vedúcej úlohy komunistickej strany v spoločnosti. Táto revolúcia sa nazýva „nežnou“ preto, lebo prebehla rýchlo, bez zbraní, bez krviprelievania a bez obetí. Ona priniesla občanom Slovenska nielen slobodu, ale aj prepotrebné zmeny, ktoré sa dotkli života každého Slováka.


Príslušníci prešovskej brigády si pripomenuli výročie demokratických zmien

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: autor - Dátum: 14.11.2018
Čítanosť: 2851
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share