Preskocit navigáciu

Pripomenuli sme si 74. výročie tragédie v Tokajíku


Pripomenuli sme si 74. výročie tragédie v Tokajíku

Za účasti náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučíka Daniela Zmeka sa 23. novembra 2018 uskutočnila spomienka na obete fašistického besnenia, ktorého obeťami sa dňa 19. novembra 1944 stali obyvatelia Tokajíka.

Za pomoc partizánom, hlavne partizánskemu oddielu Čapajev, nemecká jednotka miestne obyvateľstvo kruto potrestala. Vojaci zastrelili 32 obyvateľov obce, ktorú následne vydrancovali a vypálili. Na pozadí aktuálneho diania v Európe ale aj vo svete, pred nástrahami nenávisti a zla sa musíme mať na pozore aj v súčasnosti, zaznelo v nejednom príhovore. Na pietnom akte boli prítomní zástupcovia Ozbrojených síl SR – brigádny generál Karol Navrátil zástupca veliteľa Pozemných síl Ozbrojených síl SR, brigádny generál Martin Stoklasa veliteľ 2. mechanizovanej brigády Prešov, plukovník Róbert Tóth veliteľ Vrtuľníkového krídla Prešov, predstavitelia štátnej správy a samosprávy regiónu, zahraničné delegácie a mnoho ďalších zástupcov organizácií a záujmových združení.

Sedemdesiateštvrté výročie tragických udalostí, ktoré si v Tokajíku s patričnou úctou pripomínajú dvojdňovým pestrým programom, podporili Ozbrojené sily SR zabezpečením pietneho aktu kladenia vencov, vyčlenením vojenskej hudby a statickými ukážkami.


Pripomenuli sme si 74. výročie tragédie v TokajíkuPripomenuli sme si 74. výročie tragédie v TokajíkuPripomenuli sme si 74. výročie tragédie v TokajíkuPripomenuli sme si 74. výročie tragédie v TokajíkuPripomenuli sme si 74. výročie tragédie v TokajíkuPripomenuli sme si 74. výročie tragédie v TokajíkuPripomenuli sme si 74. výročie tragédie v TokajíkuPripomenuli sme si 74. výročie tragédie v TokajíkuPripomenuli sme si 74. výročie tragédie v TokajíkuPripomenuli sme si 74. výročie tragédie v Tokajíku

Autor: npor. Mgr. Ing. Dominika VOJTAŠKOVÁ , Foto: autor - Dátum: 30.11.2018
Čítanosť: 3348
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share