Vojaci základne pomáhajú obciam na hornej Orave


Vojaci základne pomáhajú obciam na hornej Orave

Vojaci zo Základne nasaditeľných KIS Ružomberok sa okrem svojho primárneho poslania, ktorým je zabezpečenie spojenia, podieľajú aj na plnení neočakávaných úloh. Takou bola aj pomoc obciam na hornej Orave. Konkrétne sa jednalo o zvládnutie kalamitnej situácie v spojitosti s bohatou snehovou nádielkou. Z Ružomberka už 16. januára v skorých ranných hodinách vyrazila jednotka do obce Oravská Lesná. Po príchode a nadviazaní súčinnosti s predstaviteľmi miestnej samosprávy a iných záchranných zložiek sa pustili vojaci do odpratávania snehu. Úlohou bolo hlavne zhodiť ťažký sneh zo striech, aby sa zabránilo veľkým materiálnym škodám, ktoré by svoju hmotnosťou mohol napáchať. V neposlednom rade išlo aj o pomoc občanom so spriechodnením komunikácií k ich rodinným domom. Zásah trval do večerných hodín, kedy boli práce na noc prerušené.

            Nasledujúci deň po skonsolidovaní síl a prostriedkov smerovala jednotka do ďalších obcí, kde bol priebeh nasadenia obdobný. Základňa je pripravená aj takouto formou pomáhať občanom na základe požiadaviek krízových štábov.


Vojaci základne pomáhajú obciam na hornej OraveVojaci základne pomáhajú obciam na hornej OraveVojaci základne pomáhajú obciam na hornej Orave

Autor: ktp. Ing. Maroš OMASTA , Foto: kpt. Ing. Matúš MORAVČÍK - Dátum: 18.01.2019
Čítanosť: 4079
Verzia pre tlač

Skočiť na menu