Preskocit navigáciu

Hlavný poddôstojník na pracovnej návšteve v USA


Hlavný poddôstojník na pracovnej návšteve v USA

V dňoch 20.-28.mája 2019 vykonal hlavný poddôstojník OS SR štábny nadrotmajster Vladimír Beluš s delegáciou pracovnú návštevu Spojených štátov amerických. Návštevu bola vykonaná na pozvanie veliteľa Národnej Gardy štátu Indiana generálmajora Courtney P. Carra a veliaceho poddôstojníka Národnej Gardy štátu Indiana CSM Jamesa R. Gordona.
Dňa 21. mája 2019 sa štábny nadrotmajster Beluš v sprievode CSM Gordona stretol s hlavným poddôstojníkom Spojeneckého veliteľstva NATO pre transformáciu (NATO ACT) v Norfolku CSM Tiborom Bogdánom (Maďarsko).
Rokovania oboch najvyšších predstaviteľov poddôstojníckych zborov v priestoroch NATO ACT boli zamerané na rozvoj spôsobilostí v oblasti vzdelávania a výcviku mužstva a poddôstojníkov v rámci aliancie. Hlavný poddôstojník spolu so svojim americkým partnerom predstavili CSM Bogdánovi Kurz operačného plánovania (Battle Staff NCO Course).
Tento kurz je výsledkom dlhoročnej spolupráce poddôstojníckych zborov OS SR a Národnej Gardy štátu Indiana. V roku 2018 sa ho zúčastnili vojaci AČR a OS Slovinska. Medzinárodnou účasťou kurz zvýšil svoj kredit a začal napĺňať ambície etablovať v medzinárodnom programe výcviku a vzdelávania.
Spolu diskutovali o zámere hlavného poddôstojníka OS SR do budúcnosti, pripraviť kurz operačného plánovania, ktorý bude ponúknutý v rámci programu vzdelávania a výcviku v rámci projektu ACT JET (Allied Command Transformation – Joint Education and Training) pre všetky krajiny NATO.
Prítomní sa zhodli na dôležitosti práce poddôstojníkov pri plánovaní a riadení vojenských operácií. CSM Bogdán vyzdvihol spoluprácu OS SR s Národnou gardou štátu Indiana v rámci rozvoja týchto spôsobilostí.
Návštevu Spojeneckého veliteľstva NATO pre transformáciu v Norfolku využil hlavný poddôstojník OS SR aj na stretnutie so slovenskými profesionálnymi vojakmi pôsobiacimi v rámci veliteľstva NATO ACT.
Pracovná návšteva štábneho nadrotmajstra Beluša v USA pokračovala stretnutiami a rokovaniami s partnermi z Národnej Gardy Indiana v Indiane. Na veliteľstve bol privítaný veliteľom MG Carrom. Počas pracovného rokovania za účasti CSM Gordona a CSM Thomasa (TJ) Martina sa venovali problematike regrutácie a udržaniu personálu a nadobudnutých skúseností v tejto oblasti zo strany IN NG.
Hlavný poddôstojník s delegáciou navštívil letecké zariadenia v Shelbyville, kde im veliaci poddôstojník 38. CAB CSM Kenneth Mobley predstavil národné výcvikové zariadenia slúžiace pre výcvik kompletných osádok (piloti a palubný strelci rôznych platforiem), kde sa jednalo o predstavenie sofistikovaného trenažéra pre výcvik palubných strelcov zameraného nielen na streľbu z palubných guľometov.
Dňa 24. mája 2019 sa štábny nadrotmajster Beluš s delegáciou zúčastnili spomienkovej slávnosti venovanej obetiam vojen za štát Indiana. Slávnosti sa za hostiteľskú stranu mimo iných zúčastnili FORSCOM Commander Gen. Michael Garett, guvernér štátu Indiana Eric Holcomb, starosta mesta Indianapolis Joe Hogsett a posledný žijúci veterán 2. svetovej vojny ocenený Medailou cti US kongresu CWO4 Hershel „Woody“ Williams.
Všetkým vyššie menovaným bol štábny nadrotmajster Vladimír BELUŠ osobne predstavený, pričom so všetkými zotrval aj v krátkom priateľskom rozhovore, počas ktorého sa mu dostalo uznania za prínos pre spoluprácu medzi IN NG a OS SR.
V doprovode FORSCOM Commandera Gen. Garetta a MG Carra vykonal hlavný poddôstojník návštevu vo výcvikových zariadeniach Muscatatuck ktoré slúži na výcvik boja v zastavaných oblastiach, riešenia bojových situácií posádkami vozidiel, činnosti družstva v boji s použitím simulačných technológií. Delegácii bolo prevedené aj výcvikové zariadenie pre kybernetickú ochranu a vedenie kybernetického boja.
Na záver návštevy boli vykonané pracovné rokovania medzi HPoD OS SR a veliacim poddôstojníkom NGI. Rozhovory boli zamerané na vyhodnotenie spoločných aktivít a vzájomne sa informovali o príprave úloh na rok 2019-2020 a prerokovali ďalšie možnosti spolupráce. Posledný deň si pripravila hosťujúca strana program spojený s návštevou a prehliadkou Múzea vojen Indiana (Indiana War Memorial).


Hlavný poddôstojník na pracovnej návšteve v USAHlavný poddôstojník na pracovnej návšteve v USAHlavný poddôstojník na pracovnej návšteve v USAHlavný poddôstojník na pracovnej návšteve v USAHlavný poddôstojník na pracovnej návšteve v USA 2Hlavný poddôstojník na pracovnej návšteve v USA 2Hlavný poddôstojník na pracovnej návšteve v USA 2Hlavný poddôstojník na pracovnej návšteve v USA

Autor: asistent HPod , Foto: IndNG + HPod - Dátum: 03.06.2019
Čítanosť: 7378
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share