Preskocit navigáciu

Branné súboje študentov v Prešovskom a Košickom kraji


Branné súboje študentov v Prešovskom a Košickom kraji  

V priestoroch Strednej odbornej školy technickej v Michalovciach a v priestoroch Gymnázia armádneho generála L. Svobodu v Humennom sa 22. a 24. mája 2019 uskutočnilo podujatie pod názvom „Branné súboje 2019“ pre študentov tretích a štvrtých ročníkov, ktoré rezort obrany organizoval v jednotlivých samosprávnych krajoch na Slovensku.

Cieľom podujatia, v poradí už 3. ročníka je Podpora vlastenectva a budovanie branných zručností medzi mladými ľuďmi. Branné súboje 2019 prišiel osobne otvoriť veliteľ 2. mechanizovanej brigády Prešov, brigádny generál Vladimír Kubáň. V rámci rôznych disciplín si študenti overili a porovnali základné zručnosti v topografii, v brannej príprave a v poskytnutí prvej pomoci. Mali možnosť ukázať aj svoje vedomosti z histórie a súčasnosti Slovenska, vojenských dejín a vojenských osobností Slovenska. Vďaka tejto príležitosti sa osobne stretli s profesionálnymi vojakmi a pracovníkmi regrutačných skupín a diskutovali o práci profesionálnych vojakov a o podmienkach vstupu do ozbrojených síl.

Najväčším úsilím k zabezpečeniu a poskytnutiu síl a prostriedkov v rámci statických a dynamických ukážok prispel 22.mechanizovaný prápor a Samohybný delostrelecký oddiel z Michaloviec. Okrem príslušníkov z Michaloviec sa na vykonaní dynamických ukážok podieľali aj príslušníci Vojenskej polície svojou kynologickou ukážkou a príslušníci Čestnej stráže Ozbrojených síl SR pripraveným programom.

Z deviatich zaregistrovaných stredných škôl v rámci Košického kraja a ôsmych škôl v rámci Prešovského kraja, po úspešnom splnení všetkých aktivít branného podujatia nakoniec vyhrala Stredná odborná škola technická z Michaloviec (Košický kraj) a  Stredná odborná škola technická z Humenného (Prešovský kraj). Víťazi v jednotlivých samosprávnych krajoch si zároveň prevzali hlavnú cenu - 48 hodinový vojenský kurz prežitia KEMP vo vojenskom priestore Centra výcviku Lešť.

Na záver branných súbojov si všetci študenti pochutnali na pripravenom vojenskom guláši.


Branné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom krajiBranné súboje študentov v Prešovskom a Košickom kraji

Autor: kpt.Ing.Lucia SLIVOŠOVÁ , Foto: shdo Michalovce - Dátum: 22.05.2019
Čítanosť: 3005
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share