Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu OS SR sa zúčastnil na Konferencii Vojenského výboru NATO v Ľubľane


Náčelník generálneho štábu OS SR sa zúčastnil na Konferencii Vojenského výboru NATO v Ľubľane Generál Daniel ZMEKO sa v dňoch 13. až 15. septembra 2019 zúčastnil na Konferencii Vojenského výboru NATO v Ľubľane v sprievode vojenského predstaviteľa pri vojenskom výbore NATO generálmajora Ondřeja NOVOSADA. Konferencia sa koná každoročne a patrí medzi vrcholné rokovania vojenských orgánov Aliancie na úrovni náčelníkov generálnych štábov členských krajín NATO. Tohtoročná konferencia sa uskutočnila na základe pozvania náčelníčky generálneho štábu ozbrojených síl Slovinska generálmajorky Alenky ERMENC. Rokovania sa zúčastnili aj strategickí velitelia generál Tod D. Wolters (SACEUR) a generál André LANATA (SACT). Rokovanie otvoril predseda Vojenského výboru NATO Air Chief Marshal Sir Stuart PEACH a minister obrany Slovinska Karl ERJAVEC, ktorý na úvod privítal účastníkov konferencie.
Ťažiskovou témou konferencie bola výmena názorov ku generovaniu síl pre prebiehajúce operácie, misie a aktivity NATO a budúcemu smerovaniu pôsobenia Aliancie v Afganistane v súvislosti pozastavením mierových rokovaní medzi USA, vládou Afganistanu a predstaviteľmi Talibanu. V ďalšej časti konferencie náčelníci generálnych štábov v nadväznosti na schválenú vojenskú stratégiu NATO poskytli odporúčania a usmernenia k rozpracovaniu vrcholových konceptov pre obranu Aliancie.
Generál Daniel ZMEKO uistil spojencov o pokračovaní pôsobenia OS SR v operácií Resolute Support v Afganistane a o zámere pokračovať výcvikovými spôsobilosťami v misii NATO v Iraku. Ďalej informoval spojencov o stanoviskách OS SR ku kľúčovým strategickým dokumentom, ktoré rozpracovávajú Vojenskú stratégiu NATO.
Na okraj konferencie sa stretli náčelníci generálnych štábov krajín prispievajúcich do bojovej skupiny pod vedením Kanady v posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Lotyšsku. Generál Daniel ZMEKO deklaroval zámer OS SR pokračovať v danej aktivite aj v nasledujúcom období v súlade s platným mandátom NR SR. Informoval spojencov, že OS SR sú pripravené transformovať svoj príspevok do danej bojovej skupiny s cieľom zabezpečiť niektorú z jej nedostatkových spôsobilostí v závislosti na politickom rozhodnutí.
V rámci neformálnych stretnutí s náčelníkmi generálnych štábov ozbrojených síl Českej republiky, Holandského kráľovstva a Portugalska, generál Daniel Zmeko rokoval o konkrétnych aktivitách bilaterálnej vojenskej spolupráce a o účasti spojencov na zimnom cvičení OS SR „Slovenský štít 2019“, ktoré sa uskutoční v novembri vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť.
Nasledujúca konferencia Vojenského výboru NATO sa uskutoční v septembri 2020 v Taliansku.


Náčelník generálneho štábu OS SR sa zúčastnil na Konferencii Vojenského výboru NATO v ĽubľaneNáčelník generálneho štábu OS SR sa zúčastnil na Konferencii Vojenského výboru NATO v ĽubľaneNáčelník generálneho štábu OS SR sa zúčastnil na Konferencii Vojenského výboru NATO v Ľubľane

Autor: ÚVP NATO , Foto: MATO - Dátum: 16.09.2019
Čítanosť: 8863
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share