Preskocit navigáciu

Na Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na Lotyšsko


Na Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na Lotyšsko

Prvé tri októbrové dni sa v priestoroch Centra výcviku Lešť uskutočnilo taktické cvičenie s bojovou streľbou samohybných kanónových húfnic vz. 2000 Zuzana 2. palebnej batérie michalovského samohybného delostreleckého oddielu.

Podľa veliteľa oddielu podplukovníka Romana Bobaľa cvičenie batérie a dvoch prieskumných tímov je súčasťou prípravy na budúcoročné vyslanie príslušníkov oddielu v rámci predsunutej prítomnosti eFP v Lotyšsku. V polovici budúceho roka tam michalovskí delostrelci vystriedajú príslušníkov nitrianskeho mechanizovaného práporu. Na streľbách bol prítomný aj koordinátor palebnej podpory a náčelník delostrelectva OS SR plukovník Pavol Barančík. „Pôjde o historicky prvú účasť ucelenej delostreleckej jednotky v zahraničí pri plnení úloh spoločne s ďalšími príslušníkmi armád NATO. Preto kladieme na jej prípravu taký dôraz. S výsledkami streľby aj s prístupom veliteľov a príslušníkov batérie som spokojný. Verím, že v nadchádzajúcich mesiacoch bude ich príprava gradovať a urobia v Pobaltí dobré meno nielen nášmu delostrelectvu, ale aj celým OS SR a Slovensku,“ vyjadril svoje presvedčenie plukovník Barančík.

Cvičenie pozostávalo z precvičenia manévru, organizácie streľby a riadenia paľby a reálneho postreľovania cieľov vo dne aj v noci. Veliteľ oddielu pripomína, že preverilo veliteľov v plánovaní nastávajúcej operácie a naplánovaní presunu do jej priestoru, preverilo ich zo spôsobilosti riadenia podriadených jednotiek počas plnenia úloh defenzívnej operácie a pri riadení a poskytovaní palebnej podpory v prospech manévrových jednotiek. Ale napríklad aj precvičilo velenie batérie v zhromažďovaní, analýze, spracovaní hlásení o situácii a odovzdávaní správ.

„Bolo to dôležité aj preto, lebo batéria prešla v poslednom období pomerne výraznými personálnymi zmenami. Jednotka počas troch výcvikových dní splnila celkom 12 palebných úloh,  z toho 6 bojovou streľbou. Dve palebne úlohy boli plnené v noci. Vo všetkých prípadoch boli ciele zasiahnuté a vyradené z bojovej činnosti. Celkovo hodnotím, že cvičenie ukázalo správne smerovanie výcviku jednotky, jej súdržnosť a vôľu popasovať sa s technickými a aj meteorologickými podmienkami. Zistené nedostatky budú docvičené. Ich odstránenie preveríme  v priebehu cvičenia v apríli budúceho roka znova na Lešti. Medzi najlepších patril veliteľ palebnej čaty poručík Daniel Michlina, zástupca palebného družstva čatár Ľuboš Kalkahus, technik rotný Juraj Knapík, vodič slobodník Miloš Meričko a starší prieskumníci desiatnici Slavomír Kešel a Ladislav Pihulič,“  konštatuje podplukovník Bobaľ.


Na Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na LotyšskoNa Lešti strieľali Zuzany v rámci prípravy na Lotyšsko

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK, shdo - Dátum: 03.10.2019
Čítanosť: 3850
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share