Preskocit navigáciu

Pochodom úcty na vrch Borsó sme si uctili pamiatku našich kolegov, priateľov


Pochodom úcty na vrch Borsó sme si uctili pamiatku našich kolegov, priateľov  

Profesionálni vojaci zo súčastí 2. mechanizovanej brigády už po dvanásty krát vystúpili  18. januára 2020 na vrch Borsó, neďaleko maďarskej obce Hejce, kde 19. januára 2006 havaroval vojenský špeciál AN-24 s posádkou v počte 41 profesionálnych vojakov a 1 civilný zamestnanec Ozbrojených síl SR, vracajúcich sa z operácie KFOR v Kosove.

Pochod úcty na vrch Borsó sa stal tradíciou, ktorú pred dvanástimi rokmi iniciovali príslušníci 21. zmiešaného mechanizovaného práporu Trebišov, tradíciou počas ktorej položením vencov, zapálením sviec k dreveným pamätníkom, minútou ticha a modlitbou duchovných spomíname na štyridsaťdva obetí osudného januárového dňa.

Ani 18. januára tomu nebolo inak. Účastníci pochodu spolu s veliteľom 2. mechanizovanej brigády brigádnym generálom Vladimírom Kubáňom, vzdali úctu a pietu svojim zosnulým kolegom a blízkym na mieste, kde bola dopísaná kniha štyridsiatich dvoch ľudských osudov, na mieste kedy sa pred štrnástimi rokmi začala písať smutná kniha osudu štyridsiatich dvoch rodín, ktoré prišli o život svojich blízkych – príslušníkov Ozbrojených síl SR.

Okrem veliteľa  2. mechanizovanej brigády brigádneho generála Vladimíra Kubáňa sa zúčastneným prihovoril starší kaplán 21. mechanizovaného práporu Trebišov nadporučík Marek Brody a generálny duchovný z Ústredia ekumenickej a pastoračnej služby v ozbrojených silách a Ozbrojených zboroch SR plukovník Marián Bodolló. Zamyslenie o ľudskej pominuteľnosti a krátka spoločná modlitba zúčastnených, zavŕšili pietnu spomienku na tomto smutnom mieste.

Vojaci zapálili pri drevených pamätníkoch sviece a v tichu spomínali na tých, s ktorými sa už nikdy nestretnú. Devätnásty január ostane navždy v našich srdciach, ako spomienka na obete pádu slovenského vojenského špeciálu. I dnes vyjadrená spolupatričnosť a smútok zúčastnených dokázala, že táto spomienka je aj napriek štrnástim rokom, ktoré uplynuli od tragédie, stále živá.

... nikdy nezabudneme!


Pochodom úcty na vrch Borsó sme si uctili pamiatku našich kolegov, priateľovPochodom úcty na vrch Borsó sme si uctili pamiatku našich kolegov, priateľovPochodom úcty na vrch Borsó sme si uctili pamiatku našich kolegov, priateľov

Autor: npor. Mgr. Barbora DIKYOVÁ - Dátum: 21.01.2020
Čítanosť: 3630
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share