Deň raketového vojska a delostrelectva


Deň raketového vojska a delostrelectva

     Pri príležitosti Dňa raketového vojska a delostrelectva veliteľ samohybného delostreleckého oddielu podplukovník Roman Bobaľ oboznámil príslušníkov oddielu  s  Rozkazom náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generála Daniela Zmeka, ku Dňu delostrelectva a raketového vojska.   Je to už 76 rokov  keď  15. januára 1945, pri Poľskom meste Jaslo, päť delostreleckých plukov z 1. československého armádneho zboru   zabezpečovalo delostreleckú podporu mohutného útoku 4. ukrajinského frontu Červenej armády v rámci Západokarpatskej operácie proti nemeckým vojskám v smere Gorlice – Nowy Sącz, v priestore  medzi riekami Vislou  a Odrou.  Najväčším ocenením  pre všetky delostrelecké jednotky, bojujúce pri Jasle, bolo v roku 1949  vyhlásenie 15. januára  za Deň delostrelectva a neskôr aj raketového vojska.  Náčelník generálneho štábu blahoželal príslušníkom delostreleckého oddielu k sviatku ako pokračovateľov slávnych delostreleckých tradícií a vyzval všetkých príslušníkov, aby všetok svoj um a zručnosti vynaložili pre uchovanie na ďalšie rozvíjanie odkazu delostrelcov.

      Deň raketového vojska a delostrelectva veliteľ samohybného delostreleckého oddielu využil na ocenenie   vybraných príslušníkov a zamestnancov za ich prínos pre rozvoj samohybného delostreleckého oddielu udelením Pamätnej medaile k 75 výročiu SNP a ukončenia druhej svetovej vojny, Pamätného kríža   a  odznakov náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR.  Tieto ocenenia odovzdal veliteľ oddielu prvýkrát pri „Bojovej zástave“, ktorá bola delostreleckému oddielu zapožičaná rozkazom Prezidentky Slovenskej republiky č.6, zo dňa 12. augusta 2019. Bojová zástava, ako symbol vojenskej cti a statočnosti, nech prispeje k posilneniu hrdosti všetkých príslušníkov   Samohybného delostreleckého oddielu Michalovce na svoj útvar a na príslušnosť k ozbrojeným silám Slovenskej republiky a ako zdroj   odhodlania brániť slobodu, nezávislosť a zvrchovanosť Slovenskej republiky.

    Podmienky slávnostného aktu sa upravili  s ohľadom na dodržiavanie prísnych protipandemických  opatrení.


Deň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectvaDeň raketového vojska a delostrelectva

Autor: rtn. Ing. Marián Marcin , Foto: rtn. Ing. Marián Marcin - Dátum: 15.01.2021
Čítanosť: 2932
Verzia pre tlač

Skočiť na menu