Preskocit navigáciu

Ciele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovni


Ciele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovni

Medzinárodné vojenské cvičenie BLONDE AVALANCHE 2021, ktoré sa konalo v priestoroch Centra výcviku Lešť (CV Lešť) v termíne od 27. do 30. septembra 2021 za aktívnej účasti ženistov zo štyroch krajín združených v rámci projektu TISA, bolo ukončené spoločným slávnostným nástupom všetkých cvičiacich a podporujúcich zložiek.

Projekt už od roku 2002 prispieva k rozvoju dobrých susedských vzťahov, spolupráce v stredoeurópskom a východoeurópskom regióne a rozvoju spolupráce medzi ozbrojenými silami členských krajín NATO a Partnerstva za mier. Jeho základným poslaním je poskytovať pomoc miestnemu civilnému obyvateľstvu pri katastrofách v povodí rieky Tisy.

Cvičenia jednotiek partnerských krajín sa každoročne uskutočňujú vždy v aktuálnej predsedníckej krajine. V tomto roku bola hostiteľskou krajinou práve Slovenská republika, ktorá svoje predsedníctvo odovzdala 30. septembra 2021 Ukrajine.  S priebehom cvičenia sa v mieste jeho konania oboznámili aj členovia riadiaceho výboru projektu TISA - zástupca náčelníka štábu obrany Rumunska generálporučík Dumitru Scarlat a zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny generálporučík Pavlo Zuiev a ako predseda výboru a hostiteľ zástupca náčelníka GŠ OS SR - NŠ generálmajor Štefan Kovács.

Riadiaci cvičenia plukovník Alexander Kollárik počas svojho hodnotenia pri záverečnom slávnostnom nástupe cvičiacich zložiek zdôraznil, že spoločný výcvik medzinárodného štábu ženijného práporu a národných modulov je dobrou príležitosťou na zvýšenie úrovne spolupráce a príležitosťou na preverenie stupňa profesionality a pripravenosti. Na základe hodnotenia plukovník Kollárik zhodnotil, že účel a ciele cvičenia boli splnené na veľmi dobrej úrovni. Na záver svojho vystúpenia všetkým účastníkom cvičenia – zahraničným partnerom, príslušníkom aktívnych záloh OS SR, príslušníkom Akadémie Ozbrojených síl SR, Úradu hlavného lekára, príslušníkom CV Lešť, príslušníkom Síl pre špeciálne operácie, Hasičskému a záchrannému zboru, Slovenskému červenému krížu poďakoval za plnenie úloh a podporu počas cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021.

Počas slávnostného nástupu BLONDE AVALANCHE 2021 odovzdal veliteľ ženijného práporu podplukovník Jozef Kasl velenie formou odovzdania symbolu vedúcej krajiny projektu - drevenú knihu svojmu ukrajinskému kolegovi, lebo práve Ukrajina bude v roku 2022 vedúcou krajinou projektu.

Mnohonárodný ženijný prápor TISA plní úlohy bez zbraní a munície. Prápor je schopný uskutočňovať prieskum, zisťovať rozsah ohrozenia, odstraňovať následky povodní, spevňovať brehy riek, priamo zachraňovať osoby i majetok v zaplavenej oblasti, čistiť cesty, ale napríklad realizovať aj výstavbu náhradných mostov.


Ciele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovniCiele cvičenia BLONDE AVALANCHE 2021 splnené na veľmi dobrej úrovni

Autor: Ve1.mb , Foto: žpr - 1.mb, J. Žiak - MOSR - Dátum: 01.10.2021
Čítanosť: 3362
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share